eventjes op adem

verslag door
akke boonstra
eventjes op adem

eventjes op adem

verslag door akke boonstra

Op verzoek van het Fries Verzetsmuseum deed Akke Boonstra verslag van de reünie van vakantiehuis De Terrorist. Het fotoalbum is hier te bekijken.

Het werd een dag vol herinneringen aan vroeger: 18 februari. Op iedere verdieping van het Fries Museum kwamen mensen bijeen om zich weer eventjes in vakantiehuis De Terrorist te wanen.

“Ik herinner me vooral dat we veel buiten speelden op het strand”, vertelt Cornélie van Haersma Buma over de Terrorist. Ze was 9 toen ze in het vakantiehuis verbleef. Midden in het Verzetsmuseum is een reconstructie gemaakt van het vakantiehuis waar gezinnen van verzetsstrijders na de oorlog eventjes konden uitrusten.

Rieten stoelen, kleedjes en zwart-witfoto’s: je waant je zo in de jaren ‘40. Bovendien: ook hier hoor je de zee zacht ruisen, net als de krijsende meeuwen die ergens in de verte op de vissen jagen. Het warme geel van het Amelandse strand en de koele kleur van de zee vertellen je dat het hier veilig is: ‘rust maar even uit’, lijkt alles te willen zeggen.

De Terrorist
De Terrorist

geen tijd voor verdriet

Het verhaal van Cornélie’s vader, Sybrand Marinus van Haersma Buma, is in 2021 beschreven in het boek Pionier van het verzet. Als burgemeester van Wymbritseradeel bleef ‘Inus’ openlijk koningin Wilhelmina steunen. Later werd hij mede-oprichter van het Legioen Oud-Frontstrijders, de latere Orde Dienst. Door de bezetter werd hij om zijn onverzettelijke houding opgepakt. In concentratiekamp Neuengamme liet Cornélie’s vader in 1942 het leven.

Mevrouw van Haersma Buma (tweede van rechts) en meneer Karper (eerste van rechts)
Mevrouw van Haersma Buma (tweede van rechts) en meneer Karper (eerste van rechts)

verraad

Het is slechts één van de vele verhalen die tijdens de reünie van het verzetsmuseum gedeeld worden. Eén tafel verderop delen de broers Bauke en Dirk de Jong het verhaal van hun vader.  In hun woning in Leeuwarder Sint Jacobsstraat gaven zijn ouders plek aan onderduikers.

Vlak voor de bevrijding werd hun vader daarvoor opgepakt. “Kennelijk is er verraad geweest. De Nazi’s stormden gelijk naar boven, ze wisten precies waar ze moesten zijn. De onderduiker is ontkomen, maar onze vader is meegenomen.” Bij Dronryp werd hun vader gefusilleerd.

Nu buigen de broers De Jong zich over één van de foto’s die op tafel liggen. Vijfentwintig kinderen en vrouwen die op het Amelandse strand heel even op adem kunnen komen. “Dit jongentje hier? Dat ben ik”, wijst Bauke naar een 6-jarig kind. Zijn broer Dirk Jan, toen 3, zit eventjes verderop. Ook op deze foto doet weinig denken aan de oorlogsjaren.

Meneer de Jong
Meneer de Jong

last

De vrouwen die we nu kennen van de foto’s aan de muren in De Terrorist, spraken heus wel over wat ze was overkomen in de oorlogsjaren. “Men nam echt wel een last mee naar Ameland”, zegt Hans Karper, neef van één van de oprichtsters van De Terrorist.

Het was op Karpers  initiatief dat er meer bekendheid kwam voor vakantiehuis De Terrorist. Zijn tante Annie Kuipers, beter bekend als ‘Truus’, was één van de oprichtsters van het vakantiehuis waar de vele kinderen en vrouwen twee weken konden verblijven.

“Voor de vrouwen van verzetsstrijders was er na de oorlog bijna geen erkenning”, zegt één van de bezoekers van de reünie. “Terwijl ook juist zij het nodige hadden meegemaakt.” De twee weken in De Terrorist zijn dan ook belangrijk voor de gezinnen geweest. “Hier konden we de oorlog eventjes vergeten.”

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer