Conservator Marre Sloots van het Fries Verzetsmuseum: "Esmée voldoet aan de officiële criteria voor vermelding op het monument: 'overleden ten gevolge van verzetswerk in Friesland'. Iemand die aantoonbaar moedwillig verraad heeft gepleegd of naar de Duitse kant is overgelopen kan natuurlijk geweigerd worden. Maar in het geval van Esmée van Eeghen zijn hier nooit harde bewijzen voor gevonden. Na de oorlog waren er veel speculaties en geruchten, die er mede voor hebben gezorgd dat er een beeld van Esmée als een soort 'femme fatale' ontstond. Door haar nu toe te voegen aan het verzetsmonument willen we dit beeld nuanceren en de focus verleggen naar haar verzetsdaden. Ze hielp geallieerde piloten, Joodse kinderen en vervoerde wapens. Door haar charmes en vlotte babbel wist ze de Duitse bezetters vaak om de tuin te leiden."
Door Esmée van Eeghen toe te voegen aan het verzetsmonument, meent het museum recht te doen aan haar verzetsdaden, en tegelijkertijd de opening te bieden voor discussie. Een educatief programma biedt extra context aan het verhaal van Esmée. In een interactieve les komen leerlingen in aanraking met verschillende bronnen en krijgen ze verschillende kanten van het verhaal te zien.
Op welke termijn de namen en foto's van Wieke Bosch en Esmée van Eeghen daadwerkelijk aan het monument worden toegevoegd is nog niet bekend, het Verzetsmuseum is nog in gesprek met (of op zoek naar) familieleden van de twee vrouwen.
Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.