verhalen

bij objecten
verhalen

geschenk uit de hemel

In de nacht van 19 op 20 oktober worden door een geallieerd vliegtuig wapencontainers afgeworpen bij Aalsum. De containers zijn gevuld met wapens, munitie en explosieven voor het verzet in Friesland. Piet Veeninga was betrokken bij de dropping en vertelt:

‘’Op de avond van de dropping kwamen er ongeveer 40 mensen naar onze boerderij toe. Iedereen had een taak bij de dropping. Het vliegtuig kwam uit Engeland en vloog tussen Ameland en Schiermonnikoog door richting de Friese kust. Het toestel vloog erg laag, zo probeerden de piloten het Duitse luchtafweergeschut te vermijden. Over de Waddenzee vlogen ze recht op onze boerderij af. Om de windrichting te bepalen voor de dropping vloog het vliegtuig richting Damwoude. Nadat de piloten wisten hoe de wind stond, werden er containers uit het vliegtuig geworpen. De containers kwamen neer aan parachutes. Ik was niet bang, maar wel erg gespannen."

afb
afb

Eén van de 87 wapencontainers die in het land van de familie Veeninga werden gedropt.

"Tijdens de eerste dropping in de nacht van 19 op 20 oktober 1944, werden er in ons land 24 containers gedropt. De containers werden door groepjes mannen van het land gedragen, daarna werden ze uitgepakt. De eerste keer werden de wapens op de boerderij verborgen, maar bij latere droppingen niet meer, het was te gevaarlijk. De parachutes werden verstopt, de containers lieten we zinken in een sloot. In totaal zijn er bij ons vier keer gedropt, waarbij in totaal 87 containers zijn neergekomen."

Meer informatie over wapendroppingen is te vinden in zaal Erfgoed van het Fries Verzetsmuseum

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer