weet wat je zegt

uniek burgerschapsproject
doe meer!
weet wat je zegt

weet wat je zegt!

primair onderwijs

Het project ‘Weet wat je zegt’ biedt een speelse training in burgerschaps- en identiteitsvorming.
In het tweedelige project verdiepen leerlingen zich in maatschappelijke thema’s zoals vrijheid, gelijkheid en democratie.
 
Leerlingen leren de kneepjes van het debatteren, maken op een andere manier kennis met onderwerpen van Fries Verzetsmuseum én leren zich met een open blik naar de wereld te kijken door zich te verplaatsen in andere perspectieven. Dit helpt hen om meer begrip te creëren voor elkaar en de diverse samenleving waarin we leven. 

Het mooie van dit project is dat de gehele klas mee doet. Alle leerlingen leren hoe een debat werkt en passen dit toe tijdens het oefenen en debatteren in de klas.

Het project ‘Weet wat je zegt’ is onderdeel en vervolg van het landelijk educatieproject 'Feest! Weet wat je viert', een initiatief van Museum het Catharijneconvent. Het is een doorontwikkeling van het bestaande Sint Maarten debat in Utrecht. Burgerschapsproject (weetwatjeviert.nl)

Let op!
Dit schooljaar 2024-2025 is het project Weet wat je zegt onderdeel van Talent Ontwikkeling Programma van Kunstkade Leeuwarden.
Groepen 7/8 konden zich hiervoor opgeven. Als aanvulling op bezoek aan Fries Verzetsmuseum vanuit Kunstkade.
En we starten een pilot voor een aantal eerste klassen VMBO met twee scholen.

Hoe werkt het?

1: Debattraining – voorbereidende les

o    Leerlingen starten met een debattraining in het Fries Verzetsmuseum en atelier van Fries Museum. In het Fries Verzetsmuseum geven we een korte inleiding op de debattraining. Deze training duurt 2 uur. In de speciaal hiervoor ontwikkelde training verdiepen leerlingen zich aan de hand van de museumcollectie in de thema's vrijheid, gelijkheid en democratie. Hierin doen zij waardevolle vaardigheden op om hun mening te leren verwoorden en te presenteren.

o   In de klas kunnen jullie de kersverse ‘skills’ verder oefenen met lesmateriaal. Dit zorgt ervoor dat jullie als klas helemaal klaar zijn voor de voorronde!

2: Voorronde – debatarena kapel dBieb

o    In de voorrondes betreden twee klassen van verschillende scholen de ‘debatarena’ in de kapel van dBieb. In drie verschillende teams (vijf leerlingen) gaan de klassen met elkaar de dialoog aan over drie stellingen rondom vreedzaam samenleven. Ze zetten daarbij hun nieuw opgedane vaardigheden in en leren zich te verplaatsen in verschillende standpunten. Een ervaren jury geeft de deelnemende klassen tips en tops. De andere leerlingen doen als publiek actief mee om de teams aan te moedigen en tussen door te overleggen.

3: Finale – raadzaal stadhuis Leeuwarden

o   Heeft jullie klas tijdens de voorronde de meeste punten gehaald? Dan mogen jullie meedoen in de spannende finale! Deze vindt plaats op een bijzondere locatie: de raadzaal van het gemeentehuis. Een professionele jury voorziet de teams van feedback. 

Het team dat de juryleden het meest weet te overtuigen met creativiteit, inzet en inhoud wint de felbegeerde eerste plaats en natuurlijk een gave prijs!

Mooie quotes van leerlingen tijdens de voorronde

  • ‘Thuis probeer ik naar mijn ouders toe wel te onderbouwen waarom ik iets vindt, maar hier is het veel leuker dat je op elkaar reageert en met goede argumenten komt naar elkaar, en hier weer op reageert’
  • ‘Ik vond het een leuke ervaring. Op deze manier met elkaar in gesprek gaan doe je normaal eigenlijk nooit.’
  • ‘Het is wel spannend als je op iemands argument gaat reageren. Je moet ook wel echt goed luisteren naar wat de ander zegt en snel met een goed argument komen. Ik heb nu wel geleerd dat ik dat kan.’
  • ‘Ik had er veel zin in, maar het was ook spannend omdat je de andere klas helemaal niet kent. Je weet dan nog niet hoe zij zijn.’
  • ‘Ik vond dat iedereen het heel goed deed, beide groepen. Iedereen moedigde elkaar ook aan, ook van de andere school.’
  • ‘In de 1,5 minuut tijd tussendoor kon de hele klas je helpen, het was toen echt fijn samen te overleggen.’

 

Quote leerkracht tijdens de voorronde

‘Debatteren sluit eigenlijk heel goed aan bij deze leeftijdsgroep. Ze worden op deze leeftijd mondiger en durven ook wel tegen je als leerkracht in te gaan als ze het ergens niet mee eens zijn.

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer