primair onderwijs

voorbereiding bezoek
primair onderwijs

voorbereiding bezoek

de oorlog in 7 minuten

Deze animatiefilm is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. De film kan gebruikt worden als voorbereiding van een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum. De film gaat over de bezetting van Nederland, 1940-1945, met nadruk op vervolging en verzet.

Om de kennis na het zien van de film Oorlog in 7 minuten te ‘testen’ is er de Kahoot! Quiz.

de oorlog in 7 minuten

Gemaakt door Herinneringscentrum Westerbork en het Landelijk Steunpunst Gastsprekers WII-heden

fryslân 75 jier frij!

Compilatie (18 min.) van authentieke filmbeelden met voiceover over de Tweede Wereldoorlog in Friesland. De compilatie is gemaakt door het Fries Film Archief in opdracht van het Fries Museum in het kader van 75 jaar Vrijheid.
In de compilatie komen negen thema's aan bod: mobilisatie, meidagen 1940, bezetting, Elfstedentocht, vervolging, Westerbork, schaarste, verzet en bevrijding. Het samen bekijken van deze film is een mooie voorbereiding op het bezoek aan het museum.

fryslan frij!

serie ‘13 in de oorlog’

‘13 in de Oorlog’ vertelt in 13 afleveringen wat er allemaal gebeurde in de Tweede Wereldoorlog en hoe het is om als kind tijdens de oorlog op te groeien. Deze aflevering zijn ook een goede voorbereiding voor het bezoek aan het museum.

persoonlijke verhalen

Voor het maken van de tentoonstelling Fries Verzetsmuseum is onderzoek gedaan naar persoonlijke verhalen uit de oorlog. Op basis van archiefonderzoek en interviews zijn verhalen gemaakt bij tientallen personen. Deze verhalen spelen een grote rol in de diverse zalen van het museum. Hiernaast zijn een aantal van deze verhalen te vinden, speciaal uitgewerkt voor het onderwijs. Klik op de foto voor het verhaal.

dvd de overval

Deze dvd gaat over de overval door het gewapend verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. In het museum wordt in één van de zalen aandacht besteed aan dit icoon van het Friese verzet.

Speelfilm, 1963, zwart-wit, 90 minuten. Te koop in de museumwinkel €10,-. Maar je kunt de dvd ook bestellen bij onze educatie afdeling.

stripboek de ontdekking

De Friese vertaling van het stripboek De Ontdekking krijg je gratis na een bezoek aan het museum. Het stripboek is gratis beschikbaar voor alle scholen in de provincie.
Bij de Nederlandstalige versie is educatief verwerkingsmateriaal door de Anne Frankstichting gemaakt voor gebruik van de strip in de klas.

stripboek en dvd

klein1
klein1
klein 2
klein 2

oorlogsschriften van to hofstra

Bekijk hier de gedigitaliseerde plakboeken van oorlogstiener To Hofstra uit Sneek. Ze bieden bronnenmateriaal over vele facetten van de bezettingsjaren zoals luchtoorlog, evacuatie, schaarste, distributie en verzet. De authentieke plakboeken zijn te zien in het museum.

to
to

oorlogsmonumenten

In Leeuwarden zijn talloze monumenten te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het zijn beelden, bomen, straatnamen, ramen en plaquettes. In onderstaand boekje staat een beschrijving van de  monumenten in Leeuwarden en waar ze te vinden zijn. Bijzonder om met de groep een bezoek te brengen aan een of meer van deze monumenten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de fietstocht die we maakten.

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer