verhalen

bij objecten
verhalen

horloge

Zo'n dertig mensen maakten op 18 oktober 2014 gebruik van de mogelijkheid om spullen uit de oorlogsjaren te laten zien en te laten beoordelen. Een aantal zaken zijn door ons opgenomen in de collectie, waaronder zaken met een directe link naar de luchtoorlog boven Friesland. Zoals een polskompas van een Duitse vlieger die een noodlanding maakte in Gaasterland. Een verhaal van iemand die het bombardement op de W. De Geeststraat in Leeuwarden overleefde en een kwartetspel met afbeeldingen van vliegtuigen uit de oorlogsjaren.

Een bijzondere schenking waren het horloge en persoonlijke documenten van Jan Wiersma uit Harlingen. Wiersma werd door de bezetter opgepakt samen met 17 andere Harlingers op 11 januari 1945. Via de gevangenis in Leeuwarden kwam hij terecht in het concentratiekamp Neuengamme. Jan kwam om het leven door uitputting, het werk in Hamburg waar hij opruimingswerkzaamheden moest uitvoeren werd hem fataal. Zijn horloge werd na de oorlog teruggezonden naar zijn weduwe, zijn stoffelijk overschot volgde pas vele jaren later.

Jan Wiersma ligt nu begraven in Harlingen, samen met andere slachtoffers uit Neuengamme. In het Fries Verzetsmuseum wordt hij herdacht, zijn naam en foto staan op het Verzetsmonument.

afb
afb
© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer