engelse piloten
Ook Stichting Missing Airmen Memorial Foundation vertelde over de constante zoektocht naar persoonsgegevens. Hun verhaal begon bij een grafsteen in Leeuwarden en leidde via het Duitse Bundesarchiv naar de voordeur van Downing Street 10. Uiteindelijk slaagden ze erin om de namen te achterhalen van de vier mannen die op de begraafplaats rustten. Hiermee is er eindelijk zekerheid voor de families van de slachtoffers.
WO2 films
In maart, april en mei 1944 maakte Rudolf Breslauwer in opdracht van kampcommandant Gemmeker opnames van het dagelijks leven in Westerbork. Ongeveer 95 minuten van dit unieke materiaal is bewaard gebleven, mogelijk zelfs meer. Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid werkt aan de reconstructie van deze beelden en de film is genomineerd voor opslag in het Memory of the World-register. Fragmenten van het werk werden op de netwerkdag getoond. Bovendien waren er beelden te zien van de Joodse huwelijksliturgie met opperrabbijn A.S. Levisson en de Joodse gemeenschap, die kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gemaakt zijn. Het is uniek materiaal over de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Leeuwarden.
underdûk yn fryslân
Gerard van der Veer presenteerde het project Underdûk yn Fryslân van Tresoar, in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Doel van dit project is om in beeld te krijgen wie er in Friesland ondergedoken hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting zijn dat tussen de 23.000 en 30.000 mensen. Een belangrijke hulpbron voor dit project was de spectaculaire vondst van ongeveer 15.000 onderduikkaarten begin dit jaar bij de Stichting Sneek 1940 – 1945.
verhalen doorgeven
De netwerkwerkdag hield niet op bij deze lezingen. Ook de omgang met historisch erfgoed en het koppelen van naamsbestanden tussen Kamp Westerbork en het Joods Monument kwamen aan bod. De dag werd afgesloten met gastsprekers die hun persoonlijke ervaringen van de Tweede Wereldoorlog of recentere conflicten vertelden. Een van deze gastsprekers was Eva Ritz-Weyl, een overlevende van Kamp Westerbork. Zij hoopt met haar verhaal schoolkinderen ervan te doordringen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat ze zich realiseren dat discriminatie op grond van ras, geloof of anderszins desastreuze gevolgen kan hebben.