actie niet weggooien

erfgoed uit de
tweede wereldoorlog
actie niet weggooien

actie niet weggooien

aandacht voor erfgoed uit de tweede wereldoorlog

Ontdek de verhalen achter erfgoed uit de oorlogsjaren. Op dinsdag 3 mei organiseert het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met verschillende regionale partners en experts de Actie Niet Weggooien (voorheen Inleverdag). Veel mensen bezitten stille getuigen van de oorlog: persoonlijke spullen van mensen in oorlogstijd. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen, dagboeken, foto’s, brieven en andere documenten. Met deze voorwerpen kunnen verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog dat nog bij mensen thuis op zolder ligt.

Datum: dinsdag 3 mei
Tijd: 12.00 – 16.00u
Prijs: gratis (excl. museumentree)
Vooraf aanmelden niet nodig

Radioboek

in gesprek met deskundigen

Actie Niet Weggooien wordt georganiseerd door het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Kazemattenmuseum, Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en het Fries Filmarchief. Deskundigen van deze organisaties zijn aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over hun document of voorwerp en ze meer informatie te geven over de historische waarde ervan. Ook willen ze graag zoveel mogelijk van de eigenaar horen over het voorwerp/document. Van wie is het geweest? Wat is het verhaal erachter? Misschien komt het voorwerp of document in aanmerking voor opname in de collectie van een van de instellingen. Daarover gaan de deskundigen met de eigenaar in gesprek.

niet per se inleveren

Het gaat dus niet alleen om het schenken van materiaal. Musea en archieven hanteren een verzamelbeleid en kunnen alleen voorwerpen en documenten bewaren die daar in passen. De dag is dan ook vooral bedoeld om mensen zich bewust te maken van de historische waarde van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Als een voorwerp niet opgenomen wordt in de collectie van een van de deelnemende instellingen kunnen de deskundigen meedenken over een andere bestemming.

vorige edities

Vorige edities van de Actie Niet Weggooien hebben bijzonder materiaal opgeleverd. Zo werd er bij de vorige editie de koffer met brieven van een gefusilleerde verzetsstrijder aan zijn geliefde ingebracht, en een horloge van een Nieuw-Zeelandse vlieger.

Actie Niet Weggooien wordt georganiseerd door het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden, Kazemattenmuseum, Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en het Fries Filmarchief.

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer