open joodse huizen

huizen van verzet
vrijdag 3 mei
open joodse huizen

Ontdek de bijzondere geschiedenis achter alledaagse locaties

tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet op vrijdag 3 mei

23 april 2024

Ontmoet de voormalige bewoners van Leeuwarden tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Op vrijdag 3 mei gaan de normaal gesproken gesloten deuren van huizen, bijzondere en alledaagse locaties in Leeuwarden eenmalig open. Aan de hand van persoonlijke herinneringen, beelden en muziek worden voormalige bewoners herdacht. Zo vertelt Robert Rodenburg in het voormalige huis van zijn vader Ruurd aan de Spanjaardslaan over de historische beelden die zijn vader maakte. Voor zover bekend maakte Ruurd Rodenburg de enige bewegende beelden van de deportatie van Joden. Met een interactief programma rondom de verschillende locaties zetten we aan tot gesprek en reflectie. Ook is er de mogelijkheid voor deelnemers om de geschiedenis van hun eigen huis te onderzoeken. Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet Leeuwarden is ontstaan uit een samenwerking tussen het Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 en is voor het publiek gratis toegankelijk. Bekijk het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl.

Huizen met een verhaal
Tijdens Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet openen zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen in heel Nederland hun deuren om stil te staan bij de mensen die er ooit woonden en werkten. Nabestaanden en experts brengen de geschiedenis die achter de voordeuren schuilgaan tot leven. Het deze editie, die wat kleinschaliger is dan de vorige edities, is het programma meer gericht op het ophalen en onderzoeken van nieuwe verhalen. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten, te herdenken én op onderzoek uit te gaan.

Programma
Naast het bijzondere verhaal over de unieke filmbeelden van Ruurd Rodenburg, worden er nog twee andere verhalen verteld. In de Joodse school aan de A.S. Levissonstraat 38 vertelt stads- en museumgids én historicus Henk Leutscher over de kinderen Bram en Eva Beem en over de brieven die zij schrijven vanuit hun onderduikadres in Ermelo naar hun ouders in Leeuwarden. In het Burmaniahuis, nu onderdeel van het gemeentehuis van Leeuwarden, was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de SD gevestigd. Marre Sloots, conservator van het Fries Verzetsmuseum, vertelt in het pand hoe het Friese verzet de SD-ers zes weken lang wist af te luisteren. In het Historisch Centrum Leeuwarden staat een team van specialisten klaar om bezoekers wegwijs te maken in de onderzoeksmogelijkheden en ze alvast op weg te helpen om de geschiedenis achter hun eigen woning te ontdekken.

Over Open Joodse Huizen
Ieder jaar herdenken nabestaanden en bewoners de Joden en verzetsmensen die in hun huizen woonden. Hoe zag hun leven er voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uit? Als bezoeker maak je in de intieme setting van een woonkamer of keuken kennis met persoonlijke en vaak opmerkelijke geschiedenissen. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet vindt dit jaar plaats in Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Baflo, Bedum, Delfzijl, Den Haag, Deventer, Eenrum, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Hoorn, Krommenie, Leeuwarden, Nieuwlande, Nijmegen, Roodeschool, Schoonhoven, Uithuizen, Usquert, Utrecht, Wageningen, Warffum, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Zaandam en Zaandijk.

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt jaarlijks georganiseerd door het Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op jck.nl/openjoodsehuizen.

Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum. 

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer