conservator rondleiding

friese bevrijding
15 april
conservator rondleiding

conservatorrondleiding: friese bevrijding

vrijdag 15 april

Op zondag 15 april 1945 om 12.23u rolt het eerste Canadese verkenningsvoertuig Leeuwarden binnen. De provinciehoofdstad is vrij na vijf jaar bezetting. Maar wat ging hier allemaal aan vooraf? En hoe verging het de regio's in Friesland die nog langer moesten wachten op de bevrijding? In deze rondleiding laat conservator Marre Sloots de meest bijzondere voorwerpen van het Verzetsmuseum zien die te maken hebben met de bevrijding van Friesland. Luister naar verhalen over een droppingscontainer die neerkwam bij Aalsum, de Harley Davidson-motor die in de volksmond bekend werd als 'Liberator', of bekijk de parachutedummy die boven het dorp Hemrik werd afgeworpen om verwarring te zaaien tijdens de luchtlandingsoperatie 'Amherst'. 

Datum: vrijdag 15 april
Tijd: 15.00 - 16.00u
Prijs: €6
Aanmelden via friesmuseum.nl/tickets

Er is veel aandacht voor de menselijke kant van de bevrijding. Zo zijn er verhalen over het Limburgse echtpaar dat, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, in Friesland een baby krijgt, het gezin Fokkema uit Beetgumermolen dat bij een Engels bombardement dodelijk wordt getroffen, of over de gebroeders Wierda, die drie dagen voor de bevrijding sterven voor een vuurpeloton in Dronrijp. 

marre faber-sloots

Marre Faber-Sloots (1990) is conservator van het Fries Verzetsmuseum. Ze is afgestudeerd historicus en journalist en werkte onder andere bij Omrop Fryslân en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar.

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer