vrijheid nu

studenten maken kunstwerk
fries verzetsmuseum
vrijheid nu

studenten friesland college maken kunstwerk over vrijheid in fries verzetsmuseum

Wat betekent vrijheid voor jou? Dit najaar onderzoeken ruim 700 studenten van het Friesland College dit vraagstuk in het Fries Verzetsmuseum. Met het project Vrijheid NU ontdekken leerlingen wat vrijheid voor hen betekent aan de hand van een workshop, de verhalen uit het Fries Verzetsmuseum en de tentoonstelling Oog in oog met oorlog. Deze betekenis leggen zij tijdens de workshop vast op hun eigen tegeltje. Alle tegels worden samengevoegd tot een kunstwerk dat na de winter geïnstalleerd wordt op de campus van het Friesland College in Leeuwarden.

75 jaar vrijheid

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Maar wat betekent vrijheid vandaag de dag eigenlijk? En hoe ver mag je gaan in het strijden voor je vrijheid of het beperken van andermans vrijheden? Het zijn vraagstukken die nog altijd actueel zijn.

Zo’n 40 onderwijsgroepen van het Friesland College onderzoeken deze thema’s dit najaar in het Fries Museum. Zij maken in het Fries Verzetsmuseum kennis met beelden en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Over collaboratie en verzet, over honger en bevrijding. ‘Zo snijdt het mes aan twee kanten’, stelt Bert van den Berg, docent van het Friesland College, die dit project trekt: ‘Aandacht voor het landelijk thema 75 jaar vrijheid, waarbij de student zich er bewust van kan worden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, én we brengen de student in het museum in aanraking met kunst, cultuur en creativiteit.’

Na de rondleiding door het Fries Verzetsmuseum en de tentoonstelling Oog in oog met oorlog ontwerpen de leerlingen in de ateliers van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof hun eigen ‘vrijheidstegel’ tijdens een workshop. De tegels worden afgebakken in de Blokhuispoort en samengevoegd tot een kunstwerk. De onthulling van dit kunstwerk vindt plaats in het voorjaar van 2021. Het project Vrijheid NU is ontstaan uit een samenwerking tussen het Friesland College en het Fries Verzetsmuseum.

studenten friesland college maken kunstwerk over vrijheid in fries verzetsmuseum
studenten friesland college maken kunstwerk over vrijheid in fries verzetsmuseum
© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer