leeuwarden herdenkt 80 jaar ‘de overval’ op de blokhuispoort
de verzetsactie wordt op zondag 8 december herdacht
|
|
De Overval, ook wel ‘de Kraak’ genoemd, staat bekend als een van de grootste verzetsdaden tijdens de oorlog. Er ging een feilloos uitgewerkt plan aan vooraf, want er mocht geen schot worden gelost om de nabij gelegerde bezetter niet te alarmeren. Binnen een halfuur werden maar liefst 51 gedetineerde verzetsmens bevrijd uit het gevangeniscomplex.
Lezing
Om 14.00u geeft Rik Jongbloed een lezing in het HCL waarin hij de ervaringen vertelt van zijn oma, die in 1944 bij het verzet betrokken raakte, en zijn destijds pasgetrouwde en zwangere moeder. Zij werden door de Sicherheitspolizei gearresteerd en na verhoor bij de SD in het Huis van Bewaring opgesloten. Samen met 49 anderen werden zij heldhaftig bevrijd door het Friese verzet. “Mijn moeder is die moedige mensen haar leven lang dankbaar geweest. Zij hebben hun leven met deze bijzondere stunt in de waagschaal gezet om ook haar leven te redden. Dat eerbetoon verdient eeuwig te worden benoemd.” De lezing wordt georganiseerd door HCL in samenwerking met Aed Levwerd. Toegang voor de lezing is gratis; wel is aanmelden noodzakelijk. Kijk voor meer informatie op historischcentrumleeuwarden.nl.
In de Blokhuispoort
In het oude Huis van Bewaring vindt om 17.15u een korte, informele herdenking plaats van de Overval. Bezoekers komen via de voordeur naar binnen, precies zoals 80 jaar geleden. Om 17.45u trapt Jan Pieter Visser, zoon van overvaller Jelle Visser, af met een korte overweging. Daarna houdt Hessel de Walle, schrijver van het boek De Mannen van De Overval, een korte toespraak. Na de herdenking is er de gelegenheid om nog even na te kaarten. Van tevoren aanmelden is niet nodig.
Ook worden er de hele dag rondleidingen georganiseerd in de Blokhuispoort die in het teken staan van de Overval. Om 13.30u en 14.30u worden er gratis rondleidingen gegeven door de voormalige gevangenis. Om 18.00u, vlak na de herdenking, is er een speciale zaklamprondleiding voor kinderen. En tot slot wordt er ook een avondrondleiding gegeven over de verzetsactie, deze vindt plaats om 20.00u. Het aantal tickets voor de rondleidingen is beperkt dus aanmelden is noodzakelijk. Kijk voor meer informatie op blokhuispoort.nl.
Fries Verzetsmuseum & Slieker Film
Het Fries Verzetsmuseum, Slieker Film en Café Thús organiseren samen een uitgebreid programma rondom De Overval. Van 15.00u tot 17.00u wandelen bezoekers ieder halfuur mee met speedtours door het Fries Verzetsmuseum. Aansluitend organiseert het museumcafé, Café Thús, een speciaal diner bestaande uit een ‘op brood en water’-menu. Na het diner, om 18.15u, vertoont Slieker Film De Overval (1962). Deze zwart-wit film van regisseur Paul Rotha gaat over de gebeurtenissen op 8 december 1944. Het is een van de meest succesvolle titels uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Meld je aan of kijk voor meer informatie op friesverzetsmuseum.nl/deoverval.
Het programma rondom 80 jaar ‘de Overval’ wordt georganiseerd door Stichting Blokhuispoort, Historisch Centrum Leeuwarden, Café Thús, Slieker Film en het Fries Verzetsmuseum.