vacature

conservator
europese keramiek
vacature

vacature: conservator europese keramiek

voor 32 uur per week

Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum zoeken een:

conservator Europese keramiek voor 32 uur per week

Wij zoeken een conservator die de inhoudelijke zorg voor de collectie Europese keramiek op zich kan nemen en ons groeiende publiek zoveel mogelijk laat delen in de kracht ervan en de kennis erover.

wie zoeken wij

Je bent een gedreven en creatieve professional met ruime inhoudelijke kennis en ervaring op het gebied van de Europese keramiek vanaf de vijftiende eeuw tot 1945 en bent goed thuis in de museale Keramiekcollectie Nederland. Je hebt een voor de functie relevante academische opleiding en een goed netwerk met de juiste contacten in de (inter)nationale wereld van musea, galeries, beurzen, keramiekproducenten, kenners en verzamelaars. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Je bent goed in staat om de kennis over de keramiekcollecties van Princessehof en Fries Museum verder te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Je kunt creatief nadenken over manieren om keramiek op een verrassende, ontroerende, opzienbarende en aantrekkelijke manier aan onze doelgroepen te presenteren en kunt je ideeën goed omzetten in heldere voorstellen voor tentoonstellingen, presentaties en publicaties. Ook ben je in staat die voorstellen binnen interdisciplinaire projectteams uit te werken tot publieksgerichte resultaten. Daarbij ben je een uitstekende teamspeler, die in staat is om collega’s in je voorstellen mee te nemen.

Je beschikt aantoonbaar over specialistische kennis op het gebied van de Europese keramiek, de invloed van met name de Aziatische keramiek, de ontwikkelingen in het maakproces, de materialen en het gebruik. Tevens heb je ervaring met het beheren en ontsluiten van een museumcollectie in een collectieregistratiesysteem. Daarbij zijn waardering, selectie en/of versterking van museumcollecties voor jou bekend terrein. Ook voor de ‘Keramiekcollectie Nederland’ is dit van groot belang: het Princessehof is het enige volledig aan keramiek gewijde museum in Nederland en zorgt voor een van de belangrijkste collecties op dit gebied. Vanuit die positie heeft de conservator een verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkeling van dit onderdeel van de Collectie Nederland.

Je ziet het als een uitdaging om vanuit jouw functie als conservator bij te dragen aan de positieve beleving van de bezoekers (fysiek en virtueel) van het Princessehof | Fries Museum door het geven van lezingen, het maken van en bijdragen aan publicaties en digitale presentaties en het beantwoorden van vragen vanuit het publiek.

organisatie

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is een organisatie van zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan. Het Fries Museum biedt met zijn grote en gevarieerde collectie een spiegel naar het verleden en perspectieven op de toekomst. Het museum is de schatkamer voor erfgoed en beeldende kunst en trekt, verbindt en inspireert zowel bewoners als nationale bezoekers, met in het Fries Verzetsmuseum bijzondere aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum, gevestigd in een 18de eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum vertelt met zijn hoogstaande collectie actuele en relevante verhalen, van keizerlijk porselein uit China, prachtige art-nouveau keramiek en Delfts Blauw tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De organisatie van de musea bestaat uit 70 medewerkers met een gezamenlijke omvang van 55 fte, verdeeld over 6 afdelingen (Collecties, Publiek & Presentaties, Facilitaire Zaken, Directie, Finance & Control en Human Resources). Zij werken samen met ruim 180 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd.

wij bieden

  • een uitdagende baan voor 32 uur per week;
  • een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum cao, maximaal € 4.576,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek;
  • een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met daarna de mogelijkheid tot verlenging.

Wij volgen de Museum cao. Uitzondering daarop is het pensioenfonds: Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn aangesloten bij het ABP.

solliciteren

Ben jij onze conservator Europese keramiek? Stuur dan uiterlijk 31 januari 2021 je sollicitatiebrief

met motivatie en curriculum vitae per email ter attentie van Jos Taekema naar vacature@friesmuseum.nl onder vermelding van ‘vacature conservator Europese keramiek’.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jos Taekema (hoofd Collecties),

tel.nr. 058-2050078, email j.taekema@princessehof.nl

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 3 februari 2021.
Het vervolggesprek vindt plaats op 11 februari 2021.

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is een inclusieve organisatie die open staat voor alle groepen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen we bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Zie ook www.princessehof.nl en www.friesmuseum.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

© Fries Verzetsuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer