virtuele tour

virtuele tour

verhaal dat je raakt

online excursie

Breng met je leerlingen een virtueel bezoek aan het Fries Verzetsmuseum. Ontdek verhalen over verzet, vervolging, onderduiken, collaboratie, de arbeidsinzet, de hongerwinter en nog veel meer. Door kennis te maken met acht mensen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken de leerlingen het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland.

voor wie?
Dit online onderwijsprogramma is geschikt voor leerlingen uit klas 3 van het vmbo, havo en vwo.

wat is het?
Tijdens de rondleiding maken de leerlingen kennis met de verhalen die er in het museum te ontdekken zijn. De inhoud van de rondleiding kan worden aangepast aan een specifiek onderwerp als dat beter aansluit bij de lessen. Ook krijgen de leerlingen een korte onderzoeksopdracht.

Na de rondleiding gaan de leerlingen in groepjes zelfstandig met een van de acht opdrachtbladen aan de slag. Hierbij ontdekken ze persoonlijke verhalen van mensen die tijdens de oorlog in Friesland leefden. Het zijn verhalen uit verschillende perspectieven, waardoor vele situaties en dilemma’s aan bod komen. De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over vraagstukken uit het verleden, maar tevens wordt er een link gelegd naar vergelijkbare dilemma’s in het heden.

wat leren de leerlingen?
De leerlingen leren meer over het persoonlijke leven van mensen (wat ze meemaakten, waar ze tegenaan liepen en welke keuzes ze moesten maken) tijdens de periode van de Duitse bezetting in Friesland. Ze worden uitgedaagd om hun eigen mening te verwoorden over uiteenlopende dilemma’s in verleden en heden.

er zijn twee varianten van dit programma:

1. Een museumdocent komt op bezoek in de klas. De museumdocent geeft een rondleiding door het virtuele museum en legt de opdrachten aan de leerlingen uit.
  2. Een museumdocent is digitaal aanwezig, de docent en leerlingen zijn met elkaar in de klas. De museumdocent geeft een rondleiding door het virtuele museum en legt de opdrachten uit.

variant 1
Een museumdocent komt op bezoek in de klas. De museumdocent geeft een interactieve rondleiding door het virtuele museum. De museumdocent vertelt verhalen, de leerlingen kunnen vragen stellen en doen een klein onderzoekje naar de achtergrond van een persoon. Daarna legt de museumdocent de opdrachten uit die de leerlingen zelfstandig gaan maken.

In een tweede uur kan de museumdocent de leerlingen begeleiden bij het maken van de opdrachten en deze nabespreken. Dit kan ook door de docent zelf gedaan worden.

wat heb je nodig?

• Een digibord met geluid.
  • De leerlingen een eigen laptop, tablet of iPad.
  • De handleiding voor de docent bij variant 2.
  • Opdrachtbladen voor de leerlingen (digitaal of geprint).
  • Eventueel het antwoordblad.

hoe lang duurt het?

• De rondleiding door het virtuele museum en uitleg van de opdracht: +/- 45 minuten.
  • Het maken van de opdrachten: +/- 30 minuten (kan ook zonder begeleiding van de museumdocent).
  • Nabespreken: +/- 15 minuten (kan ook zonder begeleiding van de museumdocent).

wat kost het?

variant 2
Een museumdocent is digitaal aanwezig via een Teams-vergadering. De museumdocent stuurt een link naar de docent, zodat iedereen met zijn/haar device in de vergadering kan komen. De museumdocent geeft een interactieve rondleiding door het virtuele museum. De museumdocent vertelt verhalen, de leerlingen kunnen vragen stellen en doen een klein onderzoekje naar de achtergrond van een persoon. Daarna legt de museumdocent de opdrachten uit.

wat heb je nodig?

• Een digibord met geluid en camera.
  • De leerlingen een eigen laptop, tablet of iPad.
  • De handleiding voor de docent bij variant 3.
  • Eventueel het antwoordblad.

hoe lang duurt het?

• De rondleiding door het virtuele museum: +/- 45 minuten.
  • Nabespreken: +/- 15 minuten (kan ook zonder begeleiding van de museumdocent

wat kost het?
Dit programma kost 50 euro per lesuur. Meld je klas aan bij onze medewerker boekingen via onderstaand aanvraagformulier. In een tweede uur gaan de leerlingen in breakout rooms zelfstandig aan de slag met de opdrachten. De museumdocent kan de leerlingen hierbij begeleiden en tot slot de opdrachten nabespreken. Dit kan ook door de docent zelf gedaan worden.

vraag een online excursie aan bij de virtuele tour

Deze les boeken? Neem contact op met Tineke Burmania via 058 255 55 00 of onderwijs@friesverzetsmuseum.nl

Doelgroep:

vanaf bovenbouw klas 3 VMBO/HAVO/VWO

Werkvormen:

kijken, luisteren, doen, ontdekken, onderzoeken en presenteren

vakken:

geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap

Tijdvak:

Tijd van wereldoorlogen 1900-1950

Lengte:

Met begeleiding van een museumdocent 60 - 75 minuten, zonder museumdocent zelf te bepalen