middelbaar beroepsonderwijs

middelbaar beroepsonderwijs

fry! vrij?

fries verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum is een ontmoeting met de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. De tentoonstelling geeft een beeld hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

onderwijsprogramma

Het bezoek aan het Fries Verzetsmuseum geeft invulling aan de sociaal-maatschappelijke en politiek-juridische dimensies binnen het vak burgerschapsvorming. De tentoonstelling leent zich goed om onderwerpen als democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting met elkaar te bespreken. Onze museumdocenten nemen de studenten mee door de verschillende zalen. Het programma maakt een verbinding tussen heden en verleden. In de zaal ‘vrijheid nu’ zijn verhalen te lezen en te horen van mensen die vertellen over hoe zij hun vrijheid vandaag de dag beleven.

Aan het eind van het gezamenlijke programma is er tijd om de tentoonstelling zelfstandig te bekijken.

combineren

Dit bezoek is te combineren met een verwerkende opdracht in ons atelier. Er is ook een mogelijkheid om het spel ‘Op het eerste gezicht’, ontwikkeld door de Anne Frank Stichting, te spelen. Dit spel maakt het bespreken van vooroordelen toegankelijk.

Of combineer het bezoek met een rondleiding door het Fries Museum, een stadswandeling door o.a. de Joodse buurt van Leeuwarden en de Blokhuispoort, een bezoek aan het Historisch Centrum Leeuwarden of een gastles op school.

Langskomen? Neem contact op met Tineke Burmania via 058 255 55 00 of onderwijs@friesmuseum.nl

 

doelgroep MBO niveau 1/2
werkvormen kritisch kijken en nadenken, onderzoeken, samenwerken
leergebieden burgerschapsvorming; politiek juridische- en sociaal maatschappelijke dimensie
lengte 60 minuten in het museum
kosten per leerling € 4,- met een opdracht in ons atelier € 8,-
periode het gehele schooljaar
© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer