twee verhalen, twee werelden

openingsweekend culturele hoofdstad

Het Fries Verzetsmuseum is een verzamelplaats van verhalen. Op deze bijzondere avond is het museum van 19.00 tot 22.00 uur gratis geopend. Daarnaast worden er twee verschillende verhalen uitgelicht.

data: vrijdag 26 januari 2018
tijd: 19.00-22.00 uur
prijs: gratis

de joodse bruiloft

Barend Boers en Mimi Dwinger trouwden op 18 april 1939 in de synagoge van Leeuwarden. Het Joodse bruidspaar overleeft de oorlog dankzij een spectaculaire vlucht door onder meer Spanje, Jamaica en Amerika. Barend en Mimi stoppen hun trouwfilm en talloze documenten, brieven en foto’s van zichzelf maar vooral ook van vermoorde familieleden in een koffer. Ze sluiten de koffer en verbieden hun drie kinderen deze te openen. Na hun dood gaat de reiskist met oorlogsgeheimen open. Zo komt een complete familiegeschiedenis alsnog aan het licht. Auke Zeldenrust, de ontdekker van de koffer, vertelt over deze bijzondere vondst.

de overval op de blokhuispoort

Mark Kemker is al een tijd werkzaam als vrijwilliger bij het Fries Museum. Van jongs af aan is hij erg geïnteresseerd in geschiedenis. Zijn oom heeft meegedaan aan de beroemde overal op het huis van bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. Aan de hand van dit verhaal neemt hij je graag mee in zijn persoonlijke verhaal over zijn passie voor geschiedenis.

Via deze link vindt u informatie over de verhalen in de rest van het Fries Museum.