netwerkdag oorlogsbronnen

samen zien we meer

Op 28 mei ontmoeten we elkaar in Leeuwarden en wisselen verhalen en kennis uit over verzet in de Tweede Wereldoorlog. Kom jij ook? De dag wordt georganiseerd door Netwerk Oorlogsbronnen, St. Musea en Herinneringscentra  40-45 en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in nauwe samenwerking met het Fries Verzetsmuseum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en St. Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen in het kader van het Jaar van Verzet 2018.

programma

Kijk voor het actuele programma en toelichting over de sprekers op de website van Netwerk Oorlogsbronnen.

sessies

de personenportal wo2
Een presentatie van de intranetdienst Personenportal WO2 die door NOB in samenwerking met zo’n vijtien organisaties wordt ontwikkeld.
door Lizzy Jongma, iCT projectmanager bij NOB

onderduikkaart online: Hoe zet je een collectie om in informatie?
In een duo-presentatie vertellen Otto Kuipers (projectleider van ‘Ondergedoken in Fryslân’) en Hans Laagland (informatiearchitect Tresoar) over de stand van zaken rond de themawebsite www.ondergedokeninfryslan.nl en de rol van Redbot (www.redbot.frl) in deze case.
door Otto Kuipers en Hans Laagland van Tresoar

de thesaurus van kamp westerbork
Bas Kortholt laat zien dat de geschiedenis (en daarmee de collectie) van kamp Westerbork breder is dan de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft consequenties voor de thesaurus.
door Bas Kortholt, onderzoeker bij HC kamp Westerbork

workshops

het oorlogsbronnenspel
De tien miljoen bronnen in de WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl vormen duizenden afzonderlijke – en toch ook weer met elkaar verbonden – verhalen. Maar hoe lastig is het om al die losse documenten, foto’s en gegevens met elkaar te koppelen? Dat blijkt als we samen uit een hoop bronnen, verhalen rond gebeurtenissen en personen in het Groninger verzet reconstrueren. (max. 36 deelnemers)
door Anna van der Molen, coördinator OVCG

gelaagde verhalen op een historische plek en in de klas
Christel en Bettie nodigen u uit om samen met hen te verkennen hoe culturele diversiteit ingezet kan worden om krachtige verbindingen te maken tussen verschillende doelgroepen en het WO2 verleden. Inzet van deze hands-on verkenning: hun praktijkervaring met anders-dan-andere rondleidingen op locatie en in de klas en uw wens om gelaagdheid aan te brengen in uw verhaal rondom WO2. (max. 30 deelnemers)
door Christel Tijenk, coördinator educatie bij kamp Westerbork en Bettie Jongejan, coördinator Landelijk steunpunt gastsprekers WO2-Heden

open data wo2
Maarten praat u bij over auteursrecht gericht op de erfgoedsector. Janneke laat vervolgens een aantal praktijkvoorbeelden uit het WO2 Open data depot project zien.(max. 30 deelnemers)
door Janneke Jorna, collectiespecialist NOB en Maarten Zeinstra, adviseur auteursrecht en technologie bij Kennisland

onderwerpen in regio aan het woord

 • Atlantikwall Waddengebied 
  door Kees Terwisscha van Scheltinga, Schrijfburo
 • Stelling De Beetse
  door Jochem Abbes van Gemeente Westerwolde
 • Ferhalen ta Plak
  door Mirjam Pragt, Museumfederatie Fryslân
 • Kazemattenmuseum Kornwerderzand
  door Ruurd Gaastra van het Kazemattenmuseum
 • Portretje Vrijheid
  door Hans Groeneweg van het Fries Verzetsmuseum

maandag 28 mei
tijd: 10.30 - 18.00 uur
prijs: gratis
aanmelden: via het aanmeldformulier (aanmelden kan t/m zondag 20 mei)