missie, visie en beleid

Door de jaren heen is het Fries Verzetsmuseum opgeklommen van een vrijwilligersmuseum naar een professioneel museum, sinds 1994 onder de vleugels van het Fries Museum. Sinds 2011 vormt het Fries Verzetsmuseum samen met het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof achter de schermen een organisatie van drie zelfstandige musea. Deze organisatie bestaat uit 58 medewerkers met een gezamenlijke omvang van 45 fte verdeeld over 5 afdelingen (Collecties, Publiek & Programma, Facilitaire Zaken, Finance & control en Human Resources). Zij werken samen met 157 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd. De organisatie is flexibel en toekomstgericht.

Als onderdeel van het Fries Museum draagt het Verzetsmuseum bij aan de missie en visie van het Fries Museum.

missie

Het Fries Museum inspireert Friezen en niet-Friezen door kunst, cultuur en geschiedenis van en in Friesland te laten leven. Voor het Fries Verzetsmuseum is educatie bijzonder belangrijk.

visie

In 2016 is het Fries Museum dé culturele topattractie van Friesland.

merkwaarden

Samen met het Fries Museum streven naar 100.000 bezoekers per jaar in 2016. Om deze ambitie waar te maken hebben drie merkwaarden gekozen. Deze waarden zijn de leidraad bij alle keuzes die wij in de aanloop naar de opening maken, van inhoud tot vormgeving. Onze basiswaarde is Fries, het museum is Fries in hart en nieren. Onze onderscheidende waarden zijn betrokken en dynamisch, hiermee wil het museum zich profileren.

fries: authentiek, eigenzinnig
Als we iets doen, doen we het goed. We doen wat we beloven. We gaan uit van de kracht van traditie en vakmanschap, maar doen het net even anders. We gebruiken heldere taal.

betrokken: open, midden in de samenleving
We betrekken onze omgeving bij wat wij doen en vragen input van bezoekers. We zijn gastvrij. Onze organisatie is toegankelijk. We werken samen met andere partijen. We spelen in op de actualiteit. We zijn ook actief buiten het museum op locatie, we zoeken mensen op.

dynamisch: levendig
We bieden verrassende inzichten. We prikkelen mensen. We geven ruimte aan vele waarheden en vele schoonheden. We hebben een wisselende programmering. Er is altijd iets te doen in het museum, veel evenementen en activiteiten.

jaarverslag

Het Fries Museum publiceert ieder jaar een jaarverslag. Hieronder kunt u de jaarverslagen downloaden:

Jaarverslag 2003 / 2004-2005 2006 2007 2008 2009 2010 / 2011

beknopt jaaroverzicht

Hieronder vindt u de beknopte overzichten van de laatste jaren.

Beknopt jaaroverzicht 2012 / 2013 2014 / 2015

jaarrekening

Onze complete jaarrekeningen vindt u op de ANBI-website.