open joodse huizen

Tussen 30 april en 5 mei 2016 organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met lokale organisaties en betrokken particulieren Open Joodse Huizen met meer dan 100 locaties in 16 Nederlandse steden. Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog staat centraal. Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op de Community Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

In 2016 kunt u Open Joodse Huizen bezoeken in Alkmaar, Amsterdam, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Vught/Den Bosch, Winsum en Winterswijk. Op 1 mei organiseren het Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, Tûmba en het Fries Verzetsmuseum samen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap Open Joodse Huizen 2016 in Leeuwarden. Kijk voor het hele programma opwww.openjoodsehuizen.nl of bekijk hier de folder voor het programma op 1 mei in Leeuwarden.

Het programma is gratis toegankelijk. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen in de meeste huizen.