bevrijding gevierd met intocht

Zaterdag 15 april 2017 viert Friesland zijn bevrijding. Daarom organiseert het Fries Verzetsmuseum samen met Keep them Rolling een bijzondere optocht. Zaterdagmiddag om 12.23 uur, precies 72 jaar nadat de Royal Canadian Dragoons Leeuwarden binnenrolden, rijden tweeëntwintig oude militaire voertuigen de stad in via het Vrijheidsplein. Rond 12.45 uur zal de colonne aankomen bij het Fries Verzetsmuseum, waar het publiek de auto’s en motoren kan bewonderen. Een uur lang houden de authentieke Jeeps, GMC’s en Dodge motoren halt op het Wilhelminaplein. Geïnteresseerden kunnen dan al hun vragen over de oude voertuigen kwijt aan leden van Keep them Rolling.

Op 15 april 1945, even voor half één om rijden de eerste Canadese voertuigen van de Royal Canadian Dragoons over de Groningerstraatweg Leeuwarden binnen. Later die middag trekken andere onderdelen van het Canadese leger Leeuwarden vanaf de zuidelijke kant binnen. Leeuwarden is vrij! Enige tijd later wordt 15 april uitgeroepen tot Bevrijdingsdag van Friesland. De colonne van zaterdag 15 april 2017 volgt rijdt op dezelfde plek Leeuwarden binnen en gaat via de Groningerstraatweg, Hoekstereind, Hoeksterpad, Amelandsdwinger, Nieuwekade, Oosterkade, Keizersgracht, Blokhuisplein, Nieuweweg en Zaailand naar het Wilhelminaplein.

Het Fries Verzetsmuseum en het Befrijdingsfestival Fryslan organiseerden in het verleden vaker samen met Keep them Rolling en andere verzamelaars van historische voertuigen parades door Friesland en Leeuwarden. In 2015 werd de bevrijding nog samen met Canadese veteranen gevierd. Toen maakten de bevrijders een feestelijke intocht in de stad met historische voertuigen.