verzetsmuseum prijs 2020

verzetsmuseum prijs 2020

fries verzetsmuseumprijs 2020

uitgereikt aan nordwin college buitenpost

De Fries Verzetsmuseumprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan jongeren of docenten die iets doen om de herinnering aan oorlog, bezetting en vervolging levend te houden. Dit jaar hebben de juryleden een docententeam van het Nordwin College in Buitenpost uitgeroepen tot winnaar van de prijs. De docenten organiseren namelijk ieder jaar een projectweek over de Tweede Wereldoorlog. Vandaag, 22 april, ontvingen de docenten en leerlingen de geldprijs van 500 euro. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Friesland 1940 – 1945 en de Stichting Sneek 1940 – 1945.

Een morsecode kraken, een crisiscake bakken of discussiëren over mensenrechten. Het komt allemaal voorbij in de projectweek van docenten Doede Dooper, Ottje Visser, Marco van Veen en Mathijs IJkema van het Nordwin College in Buitenpost. Al meer dan vijftien jaar organiseert het Nordwin College een projectweek, rondom het thema Tweede Wereldoorlog, voor leerlingen van leerjaar 2. De activiteiten zijn enorm uiteenlopend, van serieuze onderwerpen als collaboratie, hoe werkt het verzet en wat is goed en fout tot aan een militaire bootcamp: alles staat in het teken van oorlog. Doede Dooper, een van de docenten van het Nordwin College reageert: ‘wij binne tige grutsk moai dizze pris!’

hartverwarmend initiatief
De jury was met name erg onder de indruk van de veelzijdigheid van deze projectweek.  ‘Veel scholen zijn in deze periode bezig met de Tweede Wereldoorlog, maar de schaal en aanpak van deze projectweek is echt bewonderenswaardig.’ Ook roemde de jury de inzet van de docenten en leerlingen van het Nordwin College: ‘Er is moeite gedaan om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren en ze aan het denken te zetten over actuele onderwerpen. Een breed scala aan educatieve middelen wordt ingezet. Een mooie mix van theoretische en praktische opdrachten, excursies en zelf aan de slag. Wat moet het leuk zijn om op deze school te zitten!’ De jury bestond dit jaar uit: Yeb Seffinga (Stichting Sneek 1940 - 1945), Tineke Vlietstra (Stichting Friesland 1940 - 1945) en Marre Faber-Sloots (Fries Verzetsmuseum). 

Yeb Seffinga (jurylid) , Doede Dooper, Ottje Visser (docenten) en Tineke Vlietstra (jurylid). Foto door Marieke Balk
Yeb Seffinga (jurylid) , Doede Dooper, Ottje Visser (docenten) en Tineke Vlietstra (jurylid). Foto door Marieke Balk

over de fries verzetsmuseumprijs

De Fries Verzetsmuseumprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Dit jaar was er voor het eerst, naast profielwerkstukken, ook ruimte voor bredere school- en onderzoeksprojecten met het thema Tweede Wereldoorlog. Het winnende project ontvangt 500 euro prijzengeld, beschikbaar gesteld door de Stichting Friesland 1940-1945 en de Stichting Sneek 1940-1945. 

De jury was ontzettend verrast en blij met het gevarieerde aanbod aan inzendingen. Zo waren er inzendingen van een Havoleerling die een documentaire maakte over haar beppe en een jonge onderzoeker die zich verdiepte in de mythevorming rondom het Nederlandse leger in de meidagen van 1940. Ook een vergelijking tussen het verzet in Friesland en Amsterdam was een van de onderwerpen, evenals de rol van vrouwen in het verzet. Een docent liet zijn studenten, geïnspireerd door het boek ‘Ondergedoken als Anne Frank’ zelf een dagboek bijhouden tijdens de corona-lockdown. 

begeleiding en ondersteuning

Voor eventuele vragen met betrekking tot de prijsvraag kunt je contact opnemen met het museum onderwijs@friesverzetsmuseum.nl. Ook voor inhoudelijke vragen over de provinciale oorlogsgeschiedenis zijn we op dit mailadres bereikbaar.

samenwerking met tresoar

Voor hulp bij onderzoeksvragen of informatie over de jaren 1940-1945 werken we samen met Tresoar. Tresoar is de schatkamer van documentatie over o.a. de Tweede Wereldoorlog in Friesland.

De Fries Verzetsmuseumprijs is mede mogelijk gemaakt door de St Friesland 1940-1945 en de St. Sneek 1940-1945.

© Fries Verzetsmuseum - alle rechten voorbehouden disclaimer