fries verzetsmuseumprijs maak je profielwerkstuk over de tweede wereldoorlog

maak je profielwerkstuk over de tweede wereldoorlog in friesland en win de fries verzetsmuseumprijs!

Zoek je nog naar een onderwerp voor jouw sector- of profielwerkstuk? Onderzoek de Tweede Wereldoorlog in Fryslân en maak kans om de Fries Verzetsmuseumprijs te winnen! Jouw werkstuk wordt dan opgenomen in het museum en je krijgt bovendien ‘eeuwige roem’ en een mooi zakcentje. 

Het Fries Verzetsmuseum reikt in het schooljaar 2016-2017 voor de tweede keer de Fries Verzetsmuseumprijs uit aan bovenbouwleerlingen VMBO/HAVO/VWO. Om kans te maken op deze prijs moet je voor je sector- of profielwerkstuk onderzoek doen naar de Tweede Wereldoorlog in Fryslân. Een deskundige jury bepaalt welke leerlingen de prijs krijgen voor het beste sectorwerkstuk en het beste profielwerkstuk.

kans maken

Het Fries Verzetsmuseum vertelt persoonlijke verhalen uit de oorlog aan de hand van voorwerpen. Het werkstuk moet daarom ook uitgaan van een persoonlijk verhaal. Een brief, foto, dagboek, persoonsbewijs of ander voorwerp kan daarbij centraal staan. Je kunt je werkstuk tot 1 maart 2017 digitaal aanleveren.

wat win je?

De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 250 en mogen in mei 2017 hun werkstuk tentoonstellen in het Fries Verzetsmuseum. Daarnaast worden de werkstukken bewaard en onderdeel van de collectie van het museum.

opdracht

De opdracht is om onderzoek te doen naar een aspect van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp moet een duidelijk raakvlak hebben met de oorlogsgeschiedenis van Friesland. Het uitgangspunt van je werkstuk moet een tastbare bron zijn, zoals een persoon die tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde of een persoonlijk voorwerp (object, film, krant, boek, brief, dagboek, document, schilderij) dat werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Het mag ook een gebouw en/of monument of een specifieke gebeurtenis zijn.

begeleiding en ondersteuning

Op woensdagmiddag 16 november, 14 december 2016 en op 18 januari 2017 organiseren het Fries Verzetsmuseum en Tresoar een spreekuur met publieksconservator Hans Groeneweg en WOII specialist Otto Kuipers van Tresoar. Leerlingen kunnen zich hiervoor aanmelden door hun naam, school, beoogde onderwerp, datum en voorkeur voor een tijdstip te mailen naar onderwijs@friesverzetsmuseum.nl

samenwerking met tresoar

Bij zowel de inspiratiemiddag als de begeleidingsmiddagen is Tresoar als samenwerkende partij betrokken. Tresoar is de schatkamer van documentatie over o.a. de Tweede Wereldoorlog in Friesland.

persoonlijke verhalen

Voor het maken van de tentoonstelling Fries Verzetsmuseum is onderzoek gedaan naar persoonlijke verhalen uit de oorlog. Een van deze verhalen kun je als uitgangspunt nemen voor je werkstuk.

De Fries Verzetsmuseumprijs is mede mogelijk gemaakt door de St Friesland 1940-12945 en de St. Sneek 1940-1945.