begrafenis duitse militairen

Het Fries Verzetsmuseum kreeg onlangs een bijzondere schenking van 13 foto’s, waarop Duitse soldaten te zien zijn op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Ze wonen een begrafenis van gevallen kameraden bij.

de schenking, klik om te vergroten.

gemaakt na 24 februari 1944

Van welke datum de foto's precies zijn is niet bekend, maar speurwerk van onze vrijwilligers Roel Wagenaar en Douwe Drijver laat zien dat de foto’s in ieder geval na 24 februari 1944 genomen zijn. Op een foto staan namelijk de graven van twee Duitse vliegers: Karl Prachar en Werner Hermesmann. Samen met Bruno Pratnecker kwamen zij om het leven op 24 februari 1944. Hun Messerschmitt Bf-110 kreeg tijdens een nachtelijke oefenvlucht motorstoring en stortte neer bij de Poppeweg in Leeuwarden. Op dezelfde foto staat het graf van Rudolf Reinisch. Hij stierf eveneens op 24 februari 1944, tijdens een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht op de Fliegerhorst (Duits militair vliegveld). 

duitse graven in nederland

Op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden werden veel Duitse slachtoffers begraven die tijdens de bezetting in en rond Friesland sneuvelden of door een ongeluk om het leven kwamen. Na de oorlog werden de graven verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Met 31.598 graven is deze de grootste militaire begraafplaats in Nederland.

Voor meer informatie over de luchtoorlog boven Friesland verwijzen wij u graag naar de website www.luchtoorlogfriesland.nl van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation, waarmee het Fries Verzetsmuseum nauw samenwerkt.