2018 is het Jaar van Verzet, met als thema: Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met - en na laten denken over - deze strijd. Dilemma’s waar de mensen van toen mee geconfronteerd werden, helpen ons reflecteren op de huidige maatschappij: 'Wat zou ik doen wanneer er een beroep op mij wordt? Wat is mijn verantwoordelijkheid? Welke middelen zijn gerechtvaardigd?'

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die in Leeuwarden worden georganiseerd. Klik op de link om meer te lezen over het Jaar van Verzet

rondleidingen

Er zijn in het Fries Verzetsmuseum op verschillende momenten instraprondleidingen en herdenkingen. Ontdek de verhalen achter de voorwerpen en momumenten in het museum.

online verzetsverhalen

In het Fries Verzetsmuseum vind je talrijke objecten en verhalen die verbonden zijn aan verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het kader van het Jaar van Verzet deelt het museum deze verhalen via de website en op Facebook. Klik op de onderstaande knoppen om deze verhalen te lezen.

bevrijdingsdag

Op 5 mei staat de binnenstad van Leeuwarden in het teken van het Bevrijdingsfestival.Klik op de knoppen hieronder en ontdek welke activiteiten er allemaal te doen zijn.

bekijk de introductievideo van het Jaar van Verzet

lezingen